Support - Disk Printers

Support - Disk Printers
Epson Discproducers Epson Discproducers

Informatie - Disk Printers

 

Disk Printers

Disk printers zijn ontwikkeld als professioneel alternatief voor het labelen van CD, en DVD en Blu-Ray recordable disks. Disk printers werken niet met label stickers maar printen direct op het oppervlak van de disks. Er zijn twee soorten disk printers verkrijgbaar; inkjet printers en thermische printers.

alt_tagInkjet disk printers

Inkjet disk printers maken in principe gebruik van dezelfde inkjet technologie als de reguliere thuis- en kantoorprinters. De huidige generatie inkjet printers maakt het mogelijk om fotorealistische full-color prints te maken op maximaal 4800 dpi. Inkjet disk printers zijn in aanschaf voordeliger dan thermische printers. Inkjet printers maken gebruik van inkt cartridges. Waar sommige inkjet disk printer gebruik maken van twee cartridges (1x Zwart en 1x CMY) maken andere systemen gebruik van gescheiden cartridges per kleur. Hierdoor wordt geen dure inkt meer weggegooid wanneer een gecombineerde kleuren cartridge moet worden vervangen. De printkosten van inkjet disk printers worden vooral bepaald door de dekking van de print; hoe minder van het oppervalk wordt beprint, hoe lager de printkosten. De cartridge kosten en de maximale productieaantallen per cartridge verschillen per merk en type. Deze gegevens staan op de productpagina's vermeld bij de technische specificaties.

Voor inkjet disk printers zijn "printable" CD's, DVD's en Blu-Ray's verkrijgbaar. Deze printable disks zijn voorzien van een speciale beprintbare toplaag (wit of zilver) om de inkt goed vast te houden en direct te laten drogen. Inkjet beprinte disks zijn relatief kwetsbaar voor vocht en krassen. Hiervoor is echter een oplossing in de vorm van "WaterShield" printable CD's en DVD's. De witte WaterShield printables zijn voorzien van een speciale glanzende toplaag die de inkt volledig vasthoudt. WaterShield printables zijn 100% watervast en vlekbestendig. Een beprinte WaterShield disk kan zelfs zonder problemen onder de kraan gehouden worden, de inkt zal nooit meer uitlopen. Het glossy oppervlak van de WaterShield disks geeft prints tevens een prachtige glanzende uitstraling.

alt_tagThermische disk printers

Thermische disk printers zijn in aanschaf aanmerkelijk duurder dan inkjet disk printers. Thermische disk printers maken gebruik van "ribbons". Ribbons zijn linten op een rol, voorzien van een speciale kleurlaag. Deze kleurlaag worden met behulp van verhitting op het oppervlak van de disks aangebracht. Hierdoor ontstaat een kras- en watervaste print. Thermisch beprinte disks hoeven dus niet beschermd of gecoat te worden. Er bestaan twee soorten thermische printers; de 1-kleuren (monochroom) printers en de full-color (Re-transfer) printers. Monochrome thermische disk printers kunnen sommige "normale" CD's of DVD's met een glad oppervlak beprinten. Wij raden echter aan om voor een goed resultaat geschikte thermisch printable CD's of DVD's te gebuiken. Monochrome thermische printers bieden een zeer lage kostprijs per print.

Met de thermische "Re-transfer" printers is het mogelijk om in full-color te printen. Deze thermische printers maken gebruik van een tussenlaag (Transfer Ribbon) waar de verschillende kleuren op worden aangebracht. Vanaf het transfer ribbon wordt de full-color print op het oppervlak van de disk aangebracht. Thermische re-transfer printers maken gebruik van speciale printable CD's en DVD's. De printkosten van thermische full-color printers zijn relatief hoog. Naast full-color prints kunnen thermische printers ook 1-kleuren prints maken. Deze monochroom prints hebben een lage kostprijs t.o.v. full-color prints.

alt_tagInkjet of thermisch?

Bij aanschaf van een disk printer moet er gekozen worden tussen een inkjet of thermische printoplossing. Aan de hand van de volgende criteria kan deze keuze worden bepaald.

Kosten
Inkjet disk printers zijn veel goedkoper in aanschaf dan thermische disk printers. De kosten per (monochroom) print van een thermische printer zijn echter aanzienlijk lager dan bij een inkjet printer. Thermische full-color prints zijn weer duurder dan inkjet prints. Thermische full-color prints hebben een vaste kostprijs, de kostprijs van inkjet prints is afhankelijk van dekking en kleurgebruik. Van alle printers staan de printkosten vermeld op de productpagina's bij de specificaties. Aangezien de aanschafprijs moet worden meegerekend in de totale kostprijs per print zal het aantal te produceren disks per jaar bepalen of er voor een inkjet of thermische printer gekozen moet worden.

Kleurgebruik
Voor het maken van full-color fotorealistische prints kunnen zowel inkjet als thermische printers gebruikt worden. Inkjet printers printen sneller dan thermische printers bij een vergelijkbare resolutie. Voor het maken van 1-kleuren prints of simpele text-only prints zijn monochrome thermische printers zeer geschikt. De kostprijs per print is hierbij zeer laag.

Resolutie en Kwaliteit
Inkjet printers kunnen afdrukken maken tot maximaal 4800 dpi. Dit is in de praktijk echter geen realistische resolutie om te gebruiken. Boven 1200 dpi is er met het blote oog nauwelijks verschil in printkwaliteit waarneembaar. Belangrijk is echter wel de resolutie van de printimage. Thermische printers printen in lagere resoluties (tussen 300 en 600 ppi). Gezien de zeer verschillende printtechniek zijn resoluties van inkjet en thermische printers moeilijk vergelijkbaar. Met zowel de thermische re-transfer als inkjet printers kunnen prachtige foto realistische prints gemaakt worden.

Productieaantallen
De printsnelheid en de lage kosten per print maken (monochrome) thermische printers zeer geschikt voor het beprinten van grote aantallen disks in één kleur. Bij het printen van grotere aantallen full-color disks kunnen zowel de thermische re-transfer printers als de zwaardere inkjet systemen gebruikt worden. Bij grote aantallen gaan echter de printkosten per disks steeds zwaarder wegen t.o.v. de aanschafprijs.

Kwetsbaarheid
Normale inkjet printable disks zijn relatief gevoelig voor vocht en beschadiging. Een uitzondering hierop vormen de speciale "WaterShield" inkjet printables. WaterShield printables zijn 100% watervast en vlekbestendig. Een beprinte WaterShield disk kan zelfs zonder problemen onder de kraan gehouden worden, de inkt zal niet meer uitlopen. Thermische full-color prints zijn water- en krasbestendig. Daarnaast hebben thermische full-color prints net als inkjet WaterShield disks een prachtig glimmend oppervlak.

Copyright ©2001-2024 Virtual Vision, alle rechten voorbehouden.

Alle prijzen en specificaties zijn onder voorbehoud, zolang de voorraad strekt. Op al onze aanbiedingen en leveringen zijn onze algemene leveringsvoorwaarden van toepassing. Wij wijzen u uitdrukkelijk op onze disclaimer en privacy policy. Typefouten alsmede prijswijzigingen voorbehouden.